Ciasto – jak wyjaśnił – przygotują cukiernicy z piekarni Społem przy ul. Obozowej w Kaliszu. Wcześniej upieką bazę, którą na Główny Rynek pod ratusz dostarczą uczniowie cukiernicy z Zespołu Szkół Gastronomicznych. Tam na specjalnie podwyższonych stołach pod namiotami zostanie przygotowany mazurek o szerokości 12 cm i długości 20 metrów.
„Jest wąski, żeby było wygodniej go kroić. Do jego produkcji zużyliśmy 100 kg ciasta” – powiedział prezes. Mazurek zostanie wykonany zgodnie z regionalną tradycją kulinarną południowej Wielkopolski.
„Nasz – wykonany z ciasta biszkoptowego – będzie miał dwa spody. Pierwszy zostanie przesmarowany masą owocową, drugi spód będzie przełożony masą kajmakową. Na samym końcu zostanie udekorowany bakaliami” – powiedział.
Prezentację wypieku i jego degustację zaplanowano na godz. 16.00. (PAP)
Autorka: Ewa Bąkowska
bak/ joz/